Trenčianska detská univerzita 2019

V utorok, 20. augusta sa začal ďalší ročník Trenčianskej detskej univerzity. Aj tento ročník sa stretol s obrovským záujmom rodičov a detí, príležitosť zažiť ohromujúce vedecké dobrodružstvo nielen na akademickej pôde však dostali len štyridsiati najrýchlejší.



Slávnostné otvorenie detskej univerzity sa uskutočnilo v aule Fakulty špeciálnej techniky. Potom sa deti zoznámili s robotmi a v rámci rôznych podnetných aktivít zistili, ako pracujú namiesto ľudí. Taktiež si s nimi mohli zasúťažiť. Malí vedci na prázdninách v Trenčianskej univerzite strávili zaujímavé chvíle aj v špičkových laboratóriách, kde sa zmenili na testovacích inžinierov s možnosťou vyskúšať si rôzne technické vymoženosti, spoznať svet pod mikroskopom a vyskúšať si napríklad vznášadlo. V univerzitnom svete sa nesťažuje, v univerzitnom svete sa tvorí a tak na prázdninujúce deti čakal aj veľmi zaujímavý kreatívny workshop s názvom „Zmeň Slovensko – vytvor si vlastnú stranu“. Odbornú ruku nad ním držala Katedra politológie.



Už v minulom ročníku mali zúčastnené deti možnosť nahliadnuť do výroby automobilov v rámci Junior automobilovej akadémie. Univerzita v nej spolupracovala so spoločnosťou Adient. V tomto ročníku spoznali výrobu automobilových interiérov v spoločnosti Yanfeng, kde mali tiež pripravený zaujímavý program.



„Väzba našej univerzity na technologické firmy je silná a sme radi, že máme partnerov, s ktorými môžeme počítať nielen pri výskume, vývoji a štúdiu našich odborníkov, ale aj pri takýchto milých vzdelávacích letných aktivitách, ktoré robíme pre verejnosť a robíme ich s radosťou. Bol by som nesmierne rád, ak by bolo možné zvýšiť počet zúčastnených detí, žiaľ vzhľadom na kapacitu laboratórií to nie je možné. Už druhý rok sme vymenili kvantitu za kvalitu a veľmi nás teší obrovský záujem a pozitívna spätná väzba od rodičov“, uviedol rektor Jozef Habánik.



Deti spoznali ako správni študenti aj študentský život a to napríklad prostredníctvom tvorivých dielní, kde si vytvorili svoj vlastný univerzitný odznak.

Okrem vzdelávania boli súčasťou tak ako vždy aj bohaté športové aktivity, pretože pohyb je to, na čom si Trenčianska univerzita mimoriadne zakladá. Okrem úspešného hokejového mužstva a množstva individuálnych športových reprezentantov neustále investuje do športového vybavenia. Toto leto bola dokonca pre študentov a zamestnancov zavedená novinka – bike sharing. Malí bakalárikovia si vyskúšali svoje športové zdatnosti v streľbe z luku, hode granátom, na chodúľoch a v rôznych ďalších zábavných pohybových disciplínach.



Tohtoročná detská letná univerzita bola ukončená vo štvrtok 22. augusta o 14.00 hod. slávnostnou promóciou v aule Trenčianskej univerzity.



Trenčianska detská univerzita sa konala pod záštitou rektora Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne doc. Ing. Jozefa Habánika, PhD. a bola určená malým študentom – žiakom základných škôl vo veku od 9 do 14 rokov, v ktorých sme chceli zábavnou formou prostredníctvom tohto projektu stimulovať chuť vzdelávať sa.

UberGallery

Fotogaléria

Trenčianska detská univerzita 2019



Kontaktujte nás

Prihlášky a informácie
Danka Matejková
+421 32 7400 118
danka.matejkova@tnuni.sk

Čo je bakalárik?

Trenčianska detská univerzita sa koná pod záštitou rektora Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne doc. Ing. Jozefa Habánika, PhD. a je určená malým študentom – žiakom základných škôl vo veku od 9 do 14 rokov, v ktorých chceme zábavnou formou prostredníctvom tohto projektu stimulovať chuť vzdelávať sa.