Bakalárik 2015

Prvý deň na Trenčianskej detskej univerzite

O tom, že deti sú tie najkreatívnejšie, najzvedavejšie a najučenlivejšie stvorenia pod slnkom, niet pochýb. Obzvlášť pod tým trenčianskym! Budúca generácia vedcov sa dnes opäť po roku zišla na pôde Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, aby profesorom tohtoročnej detskej prázdninovej univerzity kládla tie najzáludnejšie otázky. Prvý deň tradičného univerzitného podujatia Trenčianskej detskej univerzity 2015 sa niesol v duchu rozširovania všeobecného rozhľadu.

Deti najskôr privítal samotný rektor univerzity, na ktorého sa po oficiálnom príhovore spustila spŕška zvedavých otázok. Už niekoľko rokov po sebe je na vrchole opytovacej hitparády malých absolventov detskej univerzity otázka, či bude prednáška aj o kvantovej fyzike. Hlava univerzity sa tento rok nenechala zaskočiť a bezprostredne po jeho úvode nasledovala prednáška s názvom „Hráme sa s fyzikou“.

Rektor mimo talára prezradil, že mu na dospelých študentoch tak trochu chýba tá bezhraničná detská zvedavosť, nadšenie a oduševnenie pre skúmanú vec, v kombinácii s nekonečným množstvom otázok a neunaviteľnou snahou prísť na to, ako to vlastne je a prečo je to tak a či by to náhodou nemohlo byť aj inak.

Počas fyzikálnej prednášky deti najviac zaujal blok venovaný atómom a ich štiepeniu. Tie najzvedavejšie sa pýtali napríklad aj na štiepenie atómov ľudského tela. Hoci si všetci rodičia prítomných bakalárikov až do dnešného dňa mysleli, že ich deti vedia o počítačoch ako správna nová generácia všetko, prednáška s názvom „Čo o počítačoch ešte neviem“ ich presvedčila o opaku. Deti kompletne rozobrali stolový počítač, prešli od krabice, cez hardvér, procesor, harddisk, grafickú kartu, RAM-ku až po kľúčovú otázku „Prečo je v počítači toľko káblov?“ Zamerali sa aj na informácie o internete a spoločnostiach, ktoré ním hýbu: Google, Facebook, či Youtube a zaujalo ich aj to, že posledná spomínaná značka má server v Banskej Bystrici.



Osviežujúcou bola najmä prednáška o tom, ako sa stať sokoliarom, ak by predsa len došlo k tomu, že nie všetci budú chcieť byť kvantovými fyzikmi a „ajtíčkármi“. Prednášajúci im vysvetlil spolu s mladým sokolom na ruke, ako sa dané dravce správajú bežne v prírode, ako sa trénujú v zajatí, ako a čím sa kŕmia, ako vysoko lietajú, alebo aj to, ako, prečo a kedy menia perie.

Na záver prišli hráči AS Trenčín, spolu so svojim trénerom a fyzioterapeutom. Deti ich hneď správne identifikovali ako majstrov Slovenska a ligových majstrov. Majstri im na oplátku vysvetlili, o čom je tréning a v čom spočíva príprava hráčov a ukázali niektoré futbalové triky. Deti ich dostali do defenzívy svojimi otázkami a najviac ich zaujímalo, kto je najlepší hráč, kto dal koľko gólov ale aj to, kto chodí najčastejšie na masáže.



Z Trenčianskej univerzity po prvom dni hlásime, že nezostali žiadne nezodpovedané otázky a deti už v týchto chvíľach absolvujú svoj druhý akademický deň. My vám správy z neho prinesieme hneď po jeho ukončení.

Druhý deň na Trenčianskej detskej univerzite

Duša technika sa nezaprie a už v útlom veku sa prejavuje schopnosťou rozobrať aj nerozobrateľné hračky a tiež neobvyklým záujmom o rozoberanie zakázaných domácich spotrebičov. Na radosť rodičov aj univerzitných profesorov sa dnes malí vysokoškoláci s týmito schopnosťami a záujmami zišli na Fakulte špeciálnej techniky, aby sa dozvedeli čo vlastne skúma skutočný technik.

Na fakulte ich privítali výstrelom z repliky dela z 18. storočia a po ňom začala prednáška o 3D modelovaní s názornými ukážkami. Deti si vyskúšali základy modelovania a výpočtov v špecializovaných programoch. Zaujímalo ich to, čo v posledných rokoch fascinuje aj dospelých, a to je 3D skenovanie a 3D tlačiareň.

Následne sa rozbehli do piatich pripravených stanovíšť – odborných laboratórií a špecializovaných učební, kde im bola predstavená ako prvá, technologická hračka univerzity, ktorú poznali už z televízie – ocenené ekologické terénne pásové vozidlo na elektrický pohon, skonštruované našimi úspešnými študentmi. Okrem toho, že deti sa okamžite rozhodli osobne vyskúšať jeho limity, dozvedeli sa mnoho o moderných pohonoch na báze obnoviteľných zdrojov energie a možnostiach náhrady fosílnych palív, o ekológii a ochrane životného prostredia. Deti sa pýtali najmä na rýchlosť a dojazd pásového vozidla a logicky, kde a za koľko im ho rodičia môžu kúpiť.



V mechanickom laboratóriu sa mali možnosť pozrieť na súčasný, ale aj historický vývoj mechanizmov do automobilov až po obrnené vozidlá a tanky. Skúšali ovládanie mechanizmu tanku a zistili, že ovládať tank nie je vôbec jednoduché. Prekvapením pre našich odborníkov na mechaniku boli automobiloví nadšenci, ktorí vedeli okamžite odhadnúť, koľko valcov má motor z historického tanku a koľko v tej dobe vážil. Samozrejme že chlapcov zaujímalo najmä to, čo taký tank dokáže zničiť.



V chemickom laboratóriu ukázali deťom množstvo experimentov, hodných Harryho Pottera, avšak omnoho bezpečnejších. Deti si vyskúšali aj vytvoriť malú sopku z ingrediencií, ktoré má každá mama v kuchyni. Čoskoro zistíme, nakoľko toto nové rozšírenie chemických obzorov u malých bakalárikov urobilo radosť ich mamám.

Chémia je nepochybne zaujímavá, avšak laboratórium zbraní, to je vec! Po úvodnom zaškolení o bezpečnosti zbraní a prednáške z vývoja zbraňových systémov, ich konštrukcií a mechanizmov si deti mohli obzrieť pištole, malé strelné zbrane, pušky, guľomety a automatické zbrane. Chlapci sa hneď chceli hrať na vojakov a najväčší záujem bol o zbraň s názvom „škorpión“. Laboratórium zbraní dnes bolo miestom, kde padlo najmenej otázok, až na tie dve základné: Kde si to môžu kúpiť a koľko to stojí?



Poslednou zastávkou bolo robotické laboratórium s robotickým ramenom, ktoré sa používa vo výrobe. Deti sledovali jeho bezchybné fungovanie a presun závaží podľa pokynov. Fascinovalo ich, ako rameno vie odkiaľ má závažie zobrať a kam ho položiť.

Aj druhý deň detskej univerzity patril športovému programu v rámci ktorého sa deti zoznámili so základmi hry bedmintonu s Luciou Grenčíkovou.



Rozhodne najvyššou hviezdou druhého dňa bol hráč NHL Zdeno Chára. Naši najmenší študenti sa naňho veľmi dobre pripravili s hráčmi nášho univerzitného hokejového tímu Gladiators. Chára mal dobrú ranu, ale nakoniec ho študenti „pokorili“ na nájazdy a presnosť mušky. Športové popoludnie ukončili deti na dračích lodiach, kde si vyskúšali veslovanie do rytmu bubnov.



Z Trenčianskej univerzity po druhom dni hlásime, že sme unavenejší ako malí bakalárikovia, počet otázok sa zdvojnásobil, ale všetky boli úspešné zodpovedané! Tešíme sa na úspešný záver tohtoročnej Trenčianskej detskej univerzity a veľké športové prekvapenie pripravené pre deti!

Tretí deň na Trenčianskej detskej univerzite



Každé štúdium sa končí slávnostnými promóciami v sprievode hrdých rodinných príslušníkov a inak tomu nebolo ani na Trenčianskej detskej univerzite, ktorá dnes zažila slávnostné promócie takmer 130 nových bakalárikov. Avšak ešte pred slávnostným aktom odovzdávania diplomu o úspešnom absolvovaní detskej letnej univerzity dostali deti výnimočné športové prekvapenie. Žiadne z nich netušilo, čo za výlet sa to chystá a preto sa tešili, až kým neuvideli centrum Mariána Hossu. Vtedy už skandovali: Hossa! Hossa! Profesor Stanley cupu, ktorý získal tento unikátny titul práve na Trenčianskej detskej univerzite a naďalej je jeho jediným nositeľom, privítal návštevníkov a už od začiatku bolo podľa skandovania jasné, že práve dorazili jeho najväčší fanúšikovia. Vidieť naživo Stanley cup a odfotiť sa exkluzívne s ním aj s jeho držiteľom, to sa nepodarí hocikomu. Potom nasledovali slávnostné promócie s príhovorom rektora a slávnostným zložením sľubu. Hrdí rodičia možno budú o niekoľko rokov merať cestu na Trenčiansku univerzitu ešte raz, tentokrát už na skutočné promócie.



„Vašou veľkou úlohou do budúcna je nájsť v tomto pestrom svete práve to, čo pohltí Vaše bystré hlavičky, a o čom sa budete s radosťou vzdelávať. Verím, že každý z Vás si tu našiel niečo, čo si už navždy zapamätá a čo bolo pre každého z Vás zaujímavé, pretože len to, čo robíte s nadšením Vás dovedie k úspechu a spokojnosti.“ spomenul rektor Jozef Habánik vo svojom príhovore na slávnostných promóciách Trenčianskej detskej univerzity.



Ani v záverečný deň však nemali deti pokoj od učenia. Tentokrát na trochu politologickú tému s názvom „Bolo raz jedno kráľovstvo“. Zaujímavá prednáška o najznámejších kráľoch a kráľovnách, princoch a princeznách sa niesla od histórie až k monarchii a riadeniu kráľovstiev. Odtiaľ sme sa premostili v čase až do súčasnosti, priamo na hradný kopec v Bratislave. Deti prekvapivo poznali aj Národnú radu Slovenskej republiky, ba dokonca aj niektorých významných politických predstaviteľov, z čoho je zrejmé, že politici nedostávajú v médiách až tak málo priestoru. Deti sa zoznámili aj s volebným systémom a po skončení prednášky na tému spôsobov vládnutia sa mohli kreatívne vyblázniť v súťaži v maľovaní tričiek: „Čo prezrádza moje tričko“. Malí kreatívci dostali voľnú ruku na tému, čo sa im najviac páčilo na Trenčianskej detskej univerzite. Medzi motívmi tričiek prevládali podľa očakávania najmä Marián Hossa a Stanley cup, Zdeno Chára, pokusy na Fakulte špeciálnej techniky a terénne pásové vozidlo. Presne v uvedenom poradí.



Po záverečnom dni na tohtoročnej detskej univerzite konštatujeme, že trenčianske deti sú učenlivé, hravé, kreatívne a opäť o čosi múdrejšie. Všetci sa už tešíme na jej ďalší ročník!

Kontaktujte nás

Prihlášky a informácie
Danka Matejková
+421 32 7400 118
danka.matejkova@tnuni.sk

Čo je bakalárik?

Trenčianska detská univerzita sa koná pod záštitou rektora Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne doc. Ing. Jozefa Habánika, PhD. a je určená malým študentom – žiakom základných škôl vo veku od 9 do 14 rokov, v ktorých chceme zábavnou formou prostredníctvom tohto projektu stimulovať chuť vzdelávať sa.